Karmánk és helyünk a világban

A karma szokásaink és tulajdonságaink ötvözete, az ok és okozat érvényesülése, az azonosulások nyomán motivációnk, akaratunk és döntéseink formálódása. Négyféle karmát különböztetünk meg: egyéni, páros, családi és társadalmi/csoportos. A Zellinger-módszer ráláttat mind a négyre, és az intuíció kifejlesztésével aktiválja a lélek öntisztító képességét. Lehetetlen egy karmát rálátás nélkül megtisztítani: mind a négyféle karmát tapasztalnunk kell, hogy kellő mélységben megismerjük önmagunkat.

Nincs két ugyanolyan karma: ha lenne, akkor térben és időben ugyanazt a helyet foglalnák el, így a kettő valójában nem lenne megkülönböztethető. Születésünk helyét, idejét, valamint emberi, természeti és anyagi körülményeit korábbi karmánk határozta meg. A következő életünk mintázatait most rajzoljuk meg, és azonosulásunk mértékében visszük tovább.

A zen a ‘az itt és most’ tiszta éberségét tanítja: a múlt, a jelen és a jövő összes karmája ebben a pillanatban összpontosul. Ezért a felébredést sem lehet a múltban, a jelenben vagy a jövőben elérni. A teljesség tanítása így szól: tudatodat szilárdan ebben a pillanatban tartva engedd magadat bármit tapasztalni.