Az érző lény: test, lélek, tudat

Az ember született állapotában test, lélek és tudatosság együtt. Tudatosságunk mértéke annak tisztasága: ha ez megvan, jól látjuk fizikai és lelki állapotunkat. Ha nincs meg, vagy téves nézeteink, hamis azonosulásaink vagy illúzióink által korlátozott, akkor szenvedünk és szenvedtetünk: magunkat és másokat egyaránt.

Az öt fizikai érzékterület: látás, hallás, szaglás, tapintás, izlelés három fő mentális működéssel párosul: fogalomalkotás, megkülönböztetés, emlékezés. Ez a nyolcféle működés az érző lény summázata, minden egyéb ezen területekből következik. A meditáció ezt a nyolc területet műveli: a test- és lélek-tudatosság minőségének emelésével tisztábban érzékelünk, döntünk és jobban látjuk az ok és okozat működését.

Fontos, hogy igazi önvalónk nem azonosítható a fenti nyolc tudatszint bármelyikével: mindegyiket látja, vezérli, teremti, megtartja vagy lebontja. Ha végigjárjuk a nem azonosulás útját, megtapasztaljuk igazi önvalónkat, melyből az említett minőségek következnek. Más úton, mint a felébredés útja, csak részben érhetők el, vagy oly módon, hogy az eredmény nem megtartható, illetve nem átadható.