Meditáció

Kelet és nyugat kombinációja

A nyugati érdeklődés a keleti tanok iránt több évtizedes: míg a nyugati felfogás nagyon jól diagnosztizál/artikulál, addig a keleti sokkal mélyebbre megy a fájdalmat/szenvedést teremtő azonosulások megszüntetésében. A keleti a csoport működését teszi első helyre, a nyugati az egyénét. A kettő értő kézzel történő ötvözete optimális megoldást szül.

A rendszer

Három, önmagában is autonóm alkotórész működik együtt: a meditáció, a konstelláció és a csikung (qigong) gyakorlat, mely a kettő közé tudatos mozgással és érzékeléssel hidat épít. Sokkal inkább tapasztalatról, semmint elvont tudásról van szó, mindemellett mély és alapos háttér áll rendelkezésre ahhoz, hogy bármely külső vagy belső jelenséget megértsünk, artikuláljunk és a személyiségünkbe integráljunk.

Zen meditáció

Csong An Szunim hétéves külföldi tartózkodása alatt elsajátította, kitapasztalta és a nyugat számára az elmúlt húsz évben elérhetővé tette a zen lényegét: tiszta tudatunk, igazi önvalónk megtapasztalását és megtartását minden körülmények között. A technika világos és rendezett módon átadható, a nyugati ember számára felfogható és gyakorolható. Ezáltal helyesen ismerhetjük fel helyzetünket, teremthetünk kapcsolatot és működhetünk helyesen.

A meditáció módozatai

A tudatosságunk a pillanatban való jelenlétünk függvénye. Figyelmünk, tapasztalatunk minősége is ezen múlik. A jelenlétünket, lelkünk tudatosságát, benső terünket megfelelő kérdésfeltevéssel, mantra gyakorlatokkal, a tér és hangzás felfogásával, illetve zen-kóan interjúkkal tisztíthatjuk és erősíthetjük meg.