Qigong

A testünkben és lelkünkben tapasztalható áramlás energiát és információt/tudattartalmat egyaránt hordoz. Ennek a leghétköznapibb megnyilvánulása a lélegzet. Szanszkritul prána, kínaiul qi (csi) névre hallgat, nyugaton ‘életerő’ vagy ‘élet energia’ néven terjedt el. A nyugati fordítás, mint a keleti kultúrák sok más központi fogalma esetében is, nem teljesen fedi a valóságot, és tapasztalat nélkül nem értelmezhető helyesen.

Az egyszerű, 6+1 gyakorlattal a test energiacsatornáit kinyitjuk, a tudat tartalma ezáltal jobban érzékelhető, és meditációs / konstellációs gyakorlattal hatékonyabban tisztítható. A gyakorlatok eredete a t’ai chi, a qigong és a taoista jóga hagyományáig mennek vissza. Pontosabban tantien qigong néven lehetne nevezni, mivel a köldökcsakra (tantien) az a hely, ahol energia és információ/tudattartalom nem válik szét, hanem az egység és tisztaság állapotában van.

Az energia és információ együtt létezése a karma létezésének feltétele is. Ha bármelyik megváltozik, megváltozik a másik alkotórész is. Mindez igaz az érzékelésre is: ha energiát érzékelünk, akkor annak előbb-utóbb az információ/tudat tartalmát is érzékelhetjük. Azért fontos a meditáció gyakorlata a qigong mellett, mert ezáltal megtisztul a tudat: közelebb kerül eredeti természetéhez, mely tiszta mint a tér, tiszta mint a tükör.

A konstelláció által mutatott kép pontosan annyira valósághű, amennyire tisztán érzékeljük mások energiáját/tudattartalmát. Ez a lélektől-lélekig tartó kapcsolat minőségi feltétele. A qigong tehát tudatosít, tisztít, test és lélek egységét tapasztalattá érleli. Az interaktív, személy közötti formája alkalmas a jelenlét és az abban megjelenő karma érzékelésére, a gyakorlatok végzésének függvényében egyre pontosabban és finomabban.